Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Αναζητούνται 7 δισ. για αποκρατικοποιήσεις


Προς αναζήτηση 7 δισ ευρώ, τα οποία προϋπολογίζονται για το 2011 από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, βρίσκεται από προχθές το υπουργείο Οικονομικών. Μόνο που παρά τους όποιους υπολογισμούς γίνονται και τις όποιες συνδυαστικές κινήσεις σχεδιάζονται, το συγκεκριμένο νούμερο πολύ δύσκολα θα "βγει".


Ο λόγος είναι προφανής: Αυτή τη στιγμή διεθνώς, το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι από περιορισμένο έως ανύπαρκτο, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές είναι στα χαμηλότερα ετών. Ο συνδυασμός αυτός είναι καταστροφικός για όσους θέλουν να βγουν πωλητές, καθώς το πιθανότερο είναι ότι θα ...θυσιάσουν, αντί να πουλήσουν (σε ικανοποιητικό, έστω, επίπεδο) ό,τι έχουν προγραμματίσει. Βεβαίως, για την ελληνική κυβέρνηση, πρόβλημα υπάρχει και ως προς αυτό, το τελευταίο, σημείο. Γιατί, υπό τις παρούσες συνθήκες, λίγα θα μπορούσαν να ήταν τα "ασημικά", τα οποία θα μπορούσε να βγάλει στο σφυρί. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τις επενδύσεις σε υποδομές, όπως, για παράδειγμα, στο νερό, που έγιναν τις τελευταίες 10ετίες και θα μπορούσαν να προσελκύσουν κάποιο αγοραστικό - επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ενδεχομένως, αυτή να ήταν μια πηγή άντλησης αξιοπρεπών κεφαλαίων, όπως και η περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το πλειοψηφικό πακέτο του οποίου θα μπορούσε επίσης να "πιάσει" ένα καλό αντίτιμο.. Όμως, πέραν αυτών, το "χάος".


Οπότε, πόθεν θα προκύψουν τα 7 δισ ευρώ; Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, εξακολουθούν να αισιοδοξούν και να πιστεύουν ότι ο στόχος είναι βατός και κατ΄ επέκταση επιτεύξιμος. Μένει, ωστόσο, το δυσκολότερο κομμάτι ανοικτό: να αποδειχθεί στην πράξη, και μάλιστα μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονα αρνητικό και ιδιαίτερα ρευστό, από κάθε άποψη (οικονομική, πολιτική και τελευταία, γεωπολιτική)

Δεν υπάρχουν σχόλια: