Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ο καθηγητής νευροχειρούργος Δαμιανός Σακάς κάνει "θαύματα"



 
Θεωρείται η «κλινική των θαυμάτων» και όχι άδικα, εφόσον έχει στο ενεργητικό της επιτυχίες που ζηλεύουν αντίστοιχα ξένα νευροχειρουργικά κέντρα.
Σήμερα η Νευροχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με διευθυντή τον καθηγητή Δαμιανό Σακά, έχει να παρουσιάσει στη διεθνή ιατρική κοινότητα πλούσιο έργο: Τέσσερις άνθρωποι με καμπτοκορμία (ανάπηροι, που έγερνε ο κορμός τους μπροστά και περπατούσαν με τα τέσσερα) ζουν πλέον φυσιολογική ζωή. Ανάμεσά τους είναι και ένας 30χρονος που είχε μια σπανιότατη μορφή κινητικής διαταραχής με μυϊκές συσπάσεις (δυστονία), του οποίου ο κορμός έγερνε προς τα πίσω και πολλές φορές τραυματιζόταν σοβαρά. Μετά την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλό του (ηλεκτρικό ρεύμα στο σημείο που είχε απορυθμιστεί) ο άντρας αυτός είναι όρθιος, όπως είπε στην «Espressο» ο κ. Σακάς.

«Η επέμβαση πήγε παρά πολύ καλά, έχει βγει από το νοσοκομείο, είναι στο σπίτι του και είμαστε αισιόδοξοι ότι το πολύ σε τρεις μήνες θα είναι εντελώς θεραπευμένος» λέει ο κ. Σακάς. Επιπλέον πενήντα ασθενείς με χρόνιο πόνο από σοβαρά εργατικά ή τροχαία ατυχήματα έχουν σταματήσει να υποφέρουν και δεκάδες άλλοι με προβλήματα όπως Πάρκινσον, επιληψία, σπαστικότητα και αναπηρίες που προκαλούνται από εγκεφαλικά επεισόδια έχουν δει σημαντική βελτίωση.

Οι εξειδικευμένοι νευροχειρουργοί του «Ευαγγελισμού» ασχολούνται με τη θεραπευτική επαναρύθμιση των νευρωνικών κυκλωμάτων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, τα οποία έχουν απορυθμιστεί. Αυτό σημαίνει ότι τροφοδοτούν ηλεκτρικό ρεύμα στα σημεία του εγκέφαλοου που για κάποιο λόγο έχουν πάθει... μπλακάουτ. Με τη βοήθεια υπερσύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτροδίων, εμφυτεύσιμων συσκευών και πρωτοποριακών τεχνικών, οι νευροχειρουργοί κάνουν θαύματα. «Οταν χειρουργούμε, έχουμε μικροκάμερες στο κεφάλι μας και βλέπουμε σε μεγέθυνση στις οθόνες το σημείο στο οποίο τοποθετούμε τα ηλεκτρόδια και εμφυτεύουμε υπερσύγχρονες συσκευές για την επαναρύθμιση των νευρωνικών κυκλωμάτων του εγκεφάλου» εξηγεί ο κ. Σακάς.

Στην κλινική αντιμετωπίζεται ένα ευρύ φάσμα παθήσεων του νευρικού συστήματος του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης, του νωτιαίου μυελού, των περιφερικών νεύρων. Αξιόλογο είναι και το ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά τη Νευροπληροφορική (ελληνική βάση δεδομένων για νευρολογικές παθήσεις) και την ανάλυση βιομαγνητικού σήματος, με σκοπό την αξιολόγηση των νευρολογικών παθήσεων στη μνήμη και σε άλλες ανώτερες νοητικές λειτουργίες.


«Μεταπτυχιακό» σε Ευρωπαίους νευροχειρούργους

Στα... θρανία της Νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κάθονται Ευρωπαίοι νευροχειρουργοί, που εκπαιδεύονται αποκλειστικά από Ελληνες εξειδικευμένους επιστήμονες σε πρωτοποριακές τεχνικές στον εγκέφαλο, με τη χρήση υπερσύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ολοένα και περισσότεροι γιατροί από τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Ρωσία, την Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έρχονται στην Ελλάδα για να μάθουν τα μυστικά από τους Ελληνες συναδέλφους τους στο Διεθνές Κέντρο Προηγμένης Νευροχειρουργικής Εκπαίδευσης του «Ευαγγελισμού». Υπό την επίβλεψη του προέδρου της Παγκόσμιας Νευροχειρουργικής Εταιρίας καθηγητή Δαμιανού Σακά, από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν πάρει «μεταπτυχιακό» συνολικά δεκαεννέα Ευρωπαίοι νευροχειρουργοί.

Ενθαρρυντικό για την προβολή της χώρας μας στη διεθνή ιατρική κοινότητα είναι το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των ξένων επιστημόνων αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, με συνέπεια η συγκεκριμένη κλινική να αποτελεί «φάρο» εκπαίδευσης με παγκόσμια ακτινοβολία.

«Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι Ελληνες επιστήμονες πήγαιναν στο εξωτερικό για μετεκπαίδευση. Η κλινική μας είναι μια από τις ελάχιστες που λειτουργούν ως εκπαιδευτικά κέντρα για νευροχειρουργούς στην Ευρώπη και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό» είπε στην «Espresso» ο καθηγητής Δαμιανός Σακάς.

Μάλιστα χθες έγινε η έναρξη των εργασιών του δεύτερου κύκλου εκπαίδευσης με τίτλο «Χειρουργική τεχνική με ψηφιακή νευροπλοήγηση», όπου συμμετείχαν οκτώ ξένοι νευροχειρουργοί. Την έναρξη των εργασιών που ολοκληρώνονται σήμερα έκανε ο υφυπουργός Παιδείας Σπυρίδωνας Ταλιαδούρος παρουσία του προέδρου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γ. Κρεατσά.

«Ο όρος "νευροπλοήγηση" περιγράφει ένα σύστημα υπερσύγχρονης τεχνολογίας που χρησιμοποιείται από τους νευροχειρουργούς για να τους "πλοηγεί" μέσα στον εγκέφαλο» μας εξηγεί ο κ. Σακάς. Η τεχνολογία είναι παρόμοια με τη λειτουργία του συστήματος εντοπισμού γεωγραφικής θέσης μέσω δορυφορικών συστημάτων, γνωστή ως GPS.

Με τη χρήση υπολογιστών τελευταίας τεχνολογίας το σύστημα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται και να συγχωνεύει δεδομένα από τον ασθενή και να τα αναπροσαρμόζει σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας περίπλοκους μαθηματικούς αλγόριθμους. Δίνει έτσι τη δυνατότητα στο νευροχειρουργό να «πλοηγείται» στον εγκέφαλο με ακρίβεια χιλιοστών μειώνοντας τις πιθανότητες τραυματισμού του εγκεφάλου και τον κίνδυνο των επιπλοκών μιας εγχειρητικής διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: