Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ευτυχώς που υπάρχει και αυτη η Ελλάδα!!! Παγκόσμια πρωτιά από Έλληνες νευροχειρουργούς



Ένας 28χρονος νεαρός κατάφερε να περπατήσει ξανά ύστερα από δέκα ολόκληρα χρόνια, χάρη σε μια παγκοσμίως πρωτοποριακή επέμβαση που πραγματοποίησαν οι γιατροί της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο νεαρός έπασχε από μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται εκτακτοκορμία και η οποία είχε σαν συνέπεια το σώμα του να λυγίζει προς τα πίσω σε ορθή γωνία. Τα τελευταία δέκα χρόνια, ήταν αδύνατο να περπατήσει και να αυτοεξυπηρετηθεί, γεγονός που τον ανάγκαζε να μένει στο κρεβάτι σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο.
Πριν από λίγο καιρό, ο 28χρονος υποβλήθηκε σε επέμβαση διέγερσης του εγκεφάλου με ηλεκτρόδια, στον Ευαγγελισμό από την νευροχειρουργική ομάδα του καθηγητή Δαμιανού Σακά. Ήδη είναι σε θέση να περπατά και να τρέχει και στιαδιακά επιστρέφει σε όλες τις φυσιολογικές δραστηριότητες.
Η επέμβαση ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε παγκοσμίως για τη συγκεκριμένη πάθηση, ενώ οι νευροχειρουργοί του Ευαγγελισμού έχουν ήδη θεραπεύσει δεκάδες ασθενείς που αντιμετώπιζαν παρόμοια κινητικά προβλήματα με τη μέθοδο της βηματοδότησης του εγκεφάλου, όπως ονομάζεται.
Οι επεμβάσεις αυτές φέρνουν τους Έλληνες επιστήμονες πιο κοντά στο να ανακαλύψουν κομβικά σημεία του εγκεφάλου τα οποία σχετίζονται με την ικανότητα βάδισης. Μια τέτοια ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων που θεωρούνταν ανίατες μέχρι σήμερα και θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση της σημασίας ορισμένων κομβικών σημείων του εγκεφάλου για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
Σε αναγνώριση του υψηλού επιπέδου της κλινικής, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (F.D.A.) επέτρεψε την εξαγωγή ηλεκτροδίων υψηλής τεχνολογίας, η πρώτη εφαρμογή των οποίων θα γίνει στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: