Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Υπουργός δικάζεται για κατάχρηση

Αρχίζει σήμερα στο δικαστήριο της Λιουμπλιάνας η δίκη του πρώην υπουργού Άμυνας της Σλοβενίας, Καρλ Έριαβετς, και του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, Άλμπιν Γκούτμαν, για κατάχρηση αξιώματος στην υπόθεση αγοράς τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς από τη φινλανδική αμυντική βιομηχανία Patria.

Οι Έριαβετς και Γκούτμαν κατηγορούνται για κατάχρηση αξιώματος, ένα αδίκημα που επισείει επιβολή προστίμου ή φυλάκιση πάνω από έναν χρόνο, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της χώρας.

Οι δύο πρώην αξιωματούχοι θεωρούνται ύποπτοι για παραβίαση κανόνων, όταν συμφώνησαν στην αγορά 25 από των συνολικά 135 τεθωρακισμένων οχημάτων χωρίς εξοπλισμό προκαλώντας ζημία, που υπολγίζεται, σύμφωνα με την εισαγγελία, στα 20 εκατ. ευρώ.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας επιμένει ότι η δίκη είναι πολιτικά υποκινούμενη διαδικασία και ως απόφοιτος της νομικής δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποδείξει ο ίδιος την αθωότητά του χωρίς συνήγορο υπεράσπισης.

Η εισαγγελία ζήτησε η δίκη να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, επειδή στα αποδεικτικά στοιχεία που θα παρουσιαστούν συμπεριλαμβάνονται απόρρητα έγγραφα.

Οι Καρλ Έριαβετς και Άλμπιν Γκούτμαν είναι οι πρώτοι πρώην αξιωματούχοι που παραπέμπονται σε δίκη για την υπόθεση Patria.

Σε άλλη δίκη, η ημερομηνία έναρξης της οποίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί, θα βρεθούν ενώπιον του δικαστηρίου ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος κατηγορείται για συναυτουργία σε δωροληψία, και άλλοι πρώην αξιωματούχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: