Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΥΚΑΚΟΣ: Ο Γόης του Master Chef



Η πρώτη λέξη που είπε πρέπει να ήταν «κουζίνα», αφού εκεί είναι το βασίλειό του. Ο Γιάννης Λουκάκος έχει αποδείξει ότι διαθέτει τον τίτλο του «Master Chef», οπότε μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή του Mega να τον βάλει στην κριτική επιτροπή του ριάλιτι μαγειρικής. Τα σχόλια πολλών γυναικών στη σελίδα του «Master Chef», αλλά και τα δεκάδες e-mail και γράμματα θαυμασμού που στέλνονται στην εταιρεία παραγωγής για τον γνωστό chef το αποδεικνύουν. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που του έχουν δώσει τον τίτλο «ο γόης της κουζίνας». Ποιος είναι όμως ο Γιάννης Λουκάκος και τι δεν ξέρουμε γι’ αυτόν;

Ο Γιάννης Λουκάκος μεγάλωσε στην Αμερική στις 19 Νοεμβρίου του 1973. Οι γονείς του, Αντώνης και Μαρία, ήταν μετανάστες.

Οταν ο Γιάννης ήταν δύο ετών αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ο μικρός Γιάννης παρακολουθεί τη μητέρα του και τον πατέρα του στην κουζίνα και γοητεύεται. Οπως λέει ο ίδιος, «μεγάλωσα γοητευμένος από τις διηγήσεις του πατέρα μου για τα εστιατόριά του στην Αμερική. Δεν ξέρω αν ήταν αυτό που ως έφηβο με έκανε να θέλω να μαγειρεύω ή κάποια άλλη παρέμβαση έπαιξε τον ρόλο της, αλλά η γοητεία δεν έφυγε ποτέ από το πίσω μέρος του μυαλού μου».

Σε ηλικία 15 ετών μπαίνει μόνος του στην κουζίνα και προσπαθεί να κάνει τη μηλόπιτα της μητέρας του. Το αποτέλεσμα κέρδισε τις καλύτερες κριτικές της οικογένειας!

Παρ’ όλα αυτά τελειώνοντας το λύκειο, σε ηλικία 18 ετών, θα φύγει για την Αμερική προκειμένου να σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University, απ’ όπου αποφοίτησε το 1996. Καθ’ όλη τη διάρκεια όμως των σπουδών του εργαζόταν σε εστιατόρια και για το χαρτζιλίκι του, αλλά και γιατί έτσι μπορούσε να ασκεί το αγαπημένο του χόμπι, τη μαγειρική. Ομως, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι απλά ένα χόμπι, αλλά η μεγάλη του  αγάπη και έτσι αποφασίζει να εγκαταλείψει τη μηχανολογία. Θα σπουδάσει σε μία από τις καλύτερες σχολές μαγειρικής του κόσμου, την Culinary Institute of America. Εκεί γνωρίζει έναν άλλο παθιασμένο με τη γαστρονομία, τον Δημήτρη Σκαρμούτσο. Πού να ήξεραν ότι μετά από αρκετά χρόνια θα αναζητούσαν μαζί τον «Master Chef»!

Τελειώνοντας έπειτα από δύο χρόνια τις σπουδές του, ο Γιάννης Λουκάκος εργάζεται στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, στο Φίνιξ της Αριζόνα και στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Το 2000 αποφασίζει να γυρίσει πίσω στην πατρίδα. Ο Γιάννης συνεχίζει να εργάζεται και να ταξιδεύει. Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και πολλές άλλες χώρες ανοίγουν τις κουζίνες του και ο Γιάννης «μαζεύει» γεύσεις. Προσέχει τα μυστικά τους και τα προσθέτει στις γνώσεις του.

Oπως αποκαλύπτει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του, «κάποιος μαγαζάτορας από την πιάτσα του Αγίου Νικολάου στο Χαλάνδρι ανέφερε πως η τράπεζα στην πλατεία Ελευθερωτών 8 φεύγει και το ακίνητο μένει κενό. Μεγάλο ακίνητο και μεγάλη επένδυση, ζόρικα θα τα φέρναμε βόλτα οι δυο μας. Τον Στέφανο τον γνωρίζαμε χρόνια πολλά από το σχολείο, φίλοι σταθεροί. Ψάχνοντας να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά και γνωρίζοντας για τη δική μας αναζήτηση, έμαθε για το ακίνητο. Χρειάστηκαν τρεις βδομάδες για να μας πείσει. Ετσι στις 2 Απριλίου του 2009 γεννήθηκε το “Ψωμί και Αλάτι”, ένα ελληνικό εστιατόριο βγαλμένο από τα όνειρα τριών νέων ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες περνώντας οι ίδιοι καλά, κάνοντας αυτό που αγαπούν».


Τα βασικά συστατικά της ζωής του
Τις περισσότερες ώρες της μέρας ο Γιάννης τις περνά είτε στο εστιατόριό του είτε κάνει έρευνες αγοράς για να προμηθευτεί άριστα υλικά.

Τι πρέπει να διαθέτει ένα πιάτο για να τον γοητεύσει; Γεύση, συνοχή και εμφάνιση! Τι πρέπει να διαθέτει μια γυναίκα για να τον κερδίσει; Να αποδείξει ότι είναι η… σπεσιαλιτέ της ζωής του - σίγουρα, πολλές θέλουν να δοκιμάσουν!

Το ιδανικό… διατροφικό του πρόγραμμα είναι «πρωινό με την οικογένεια σε ένα ορεινό και χιονισμένο τοπίο, γεύμα με αντροπαρέα σε ταβερνάκι πάνω στη θάλασσα κάτω από καλαμωτή ή αλμυρίκι με πολύ ρακί, δείπνο με μενού degustation 10+ πιάτων σε καλό εστιατόριο με γυναίκα που γουστάρω».

Αγαπημένος προορισμός του είναι τα ελληνικά νησιά. Βασικό συστατικό για τη μαγειρική θεωρεί πως είναι το ελαιόλαδο, που είναι ταπεινό και συνάμα απόλυτα γκουρμέ και πολυτελές. Οταν μαγειρεύει προτιμά να ακούει χορευτική μουσική! Δηλώνει ορθολογιστής, αλλά η φαντασία του στην κουζίνα καλπάζει. Το «παράπονό» του είναι ότι οι περισσότεροι φίλοι του τον ρωτούν «Πότε θα μας μαγειρέψεις;». Δικαιολογημένα… φοβούνται να του μαγειρέψουν γιατί μπορεί να αρχίσει τις κριτικές

Δεν υπάρχουν σχόλια: