Σύμφωνα με τον ιατρό φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης κ. Μιλτιάδη Καράβη, ο βελονισμός έχει να κάνει άμεσα με την ενέργεια του κάθε οργανισμού: «Η κινέζικη ιατρική και ο βελονισμός βασίζονταν στη φιλοσοφία και στην κοσμολογία - κοσμογονία των Κινέζων, που περιέχουν αρχές, οι οποίες δύσκολα γίνονται κατανοητές. Σύμφωνα με αυτές, στο ανθρώπινο σώμα, δίπλα στην αρτηριακή, φλεβική, λεμφική κυκλοφορία και το νευρικό σύστημα, υπάρχει ένα τέταρτο κλειστό κύκλωμα, αυτό της ενεργειακής κυκλοφορίας. Το κύκλωμα αυτό είναι ένα πολύπλοκο σύστημα ειδικών αγγείων -που ονομάζονται μεσημβρινοί- μέσα στο οποίο κυκλοφορεί η ''ζωτική ενέργεια''. Οι μεσημβρινοί μεταφέροντας ενέργεια, διατρέχουν όλη την επιφάνεια του σώματος και, στην πορεία τους ανάμεσα σε δέρμα, μύες, οστά, αγγεία και όργανα, αναπτύσσουν 361 θύρες ενέργειας που ονομάζονται σημεία βελονισμού.»
Ο βελονισμός ως εναλλακτική θεραπεία
Παρά τις εντυπωσιακές μαρτυρίες ασθενών που όχι μόνο ανακουφίστηκαν από κάποιον πόνο, αλλά και χειρουργήθηκαν με την χρήση βελόνων αντί αναισθητικού, ο ιατρικός κόσμος της Δύσης, όπως υποστηρίζει ο κ. Καράβης, παραμένει σε μεγάλο βαθμό σκεπτικός, αδιάφορος και συχνά επικριτικός απέναντι στον βελονισμό. Πώς είναι δυνατόν μία βελόνα στο χέρι να εξασφαλίζει αναλγητικό αποτέλεσμα κατά την διάρκεια μίας επίπονης χειρουργικής επέμβασης; Ρωτήσαμε την κ. Παρούση κατά πόσο είναι αναγνωρισμένος στον δυτικό κόσμο ο βελονισμός ως εναλλακτική θεραπεία και μας απάντησε ότι πολλοί ιατρικοί σύλλογοι του εξωτερικού και της Ελλάδας -όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Βόρειας Ελλάδας- όχι μόνο αναγνωρίζουν τον βελονισμό αλλά και τον εφαρμόζουν επίσημα σε κρατικά νοσοκομεία στα λεγόμενα Ιατρεία Πόνου –στο Σισμανόγλειο, στον Ερυθρό Σταυρό, στο Κρατικό Νίκαιας. Η θεραπεία αυτή, ωστόσο, δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η κ. Παρούση προσθέτει, «μετά από μελέτες ο Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) το 1979 δημοσίευσε και επικύρωσε την χρησιμότητα του βελονισμού στην κλασική ιατρική με τον κατάλογο των παθήσεων με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης και με την εγκύκλιο του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών (υπ. αριθ. 574/1191/80), κατοχυρώθηκε στην Ελλάδα ότι ο βελονισμός είναι μία ιατρική πράξη και πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά από ιατρούς με ειδικότητα και κατάλληλα εκπαιδευμένους.» Ποιες είναι, λοιπόν, οι παθήσεις τις οποίες μπορεί να θεραπεύσει ο βελονισμός;
Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται με βελονισμό
- Αναπνευστικές παθήσεις, όπως: Αλλεργική ρινίτιδα, Αλλεργική βρογχίτιδα, Αλλεργική ιγμορίτιδα, Αλλεργική φαρυγγίτιδα, Βρογχικό άσθμα, Οξεία βρογχίτιδα (δύσπνοια).
- Γαστρεντερικές παθήσεις, όπως: Οισοφαγίτιδα, Γαστρίτιδα, Σπαστική κολίτιδα, Δυσκοιλιότητα.
- Μυοσκελετικές παθήσεις, όπως: Αυχενικό σύνδρομο, Περιαρθρίτιδες, Αρθραλγίες, Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Οστεοαρθρίτιδα, Σπονδιλοαρθρίτιδα, Οσφυαλγία, Ισχιαλγία.
- Νευρολογικές παθήσεις, όπως: Κεφαλαλγία, Ημικρανία, Νευραλγία τριδύμου, Πάρεση προσωπικού νεύρου, Ίλιγγος, Μεσοπλεύριος νευραλγία.
- Ψυχοσωματικές παθήσεις, όπως: Αϋπνία, Αδυναμία και εξάντληση
- Νευροφυτικές διαταραχές, όπως: Κατάθλιψη και μελαγχολία, Δυσμηνόρροια, Σύνδρομο κλιμακτηρίου, Σεξουαλικές διαταραχές, Αποτοξινώσεις και εξαρτήσεις, Αλκοολισμός, Διακοπή καπνίσματος, Βουλιμία και παχυσαρκία, Νυχτερινή ενούρηση, Ανώδυνος τοκετός.
Επίκαιρο καθώς είναι λόγω της "καπνοαπαγόρευσης" ρωτήσαμε: μπορεί, δηλαδή, ο βελονισμός να μας βοηθήσει να διακόψουμε το κάπνισμα; Η κυρία Παρούση είναι σαφής: «Βεβαίως ο βελονισμός δρα ευνοϊκά, καθώς σύμφωνα με θεραπευτικά πρωτόκολλα που ανακοινώνονται συχνά σε Ιατρικά συνέδρια Βελονισμού έχει αποδειχτεί ότι έχει θετικά αποτελέσματα στο 80% των περιστατικών.».
Η εφαρμογή του βελονισμού στην πράξη
Μπορεί δηλαδή ο βελονιστής να υποσχεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα του ασθενούς; «Ο βελονισμός δεν είναι πανάκεια», λέει η κ. Παρούση. «Συνήθως βελτιώνει στο 70% τις παθήσεις που προσδιορίστηκαν από τον Π.Ο.Υ. (δείτε παραπάνω). Μετά από την βασική θεραπεία, ωστόσο, χρειάζεται συντήρηση με δύο-τρεις συνεδρίες τον χρόνο, αλλά αυτό εξαρτάται από την φύση της αρρώστιας. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες παθήσεις τις οποίες αν τις προλάβουμε έγκαιρως θεραπεύονται πλήρως με την βασική θεραπεία. Π.χ. αθλητικές κακώσεις, διακοπή καπνίσματος, μυαλγίες.» Και όλα αυτά με μειωμένες λήψεις φαρμάκων, προσθέτει η κ. Παρούση, και εφόσον η πάθηση το απαιτεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου