Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Καρκίνος του Πνεύμονα: Νόσημα που μπορεί να νικηθεί


Ο Καρκίνος του Πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως με 1.500.000 θανάτους για το 2010 ενώ υπολογίζεται ότι το 2020 ο αριθμός των νέων περιπτώσεων θα φτάσει τα 2,2 εκατομμύρια. Ευθύνεται για έναν στους πέντε θανάτους από καρκίνο παγκοσμίως και παρουσιάζει χαμηλούς δείκτες επιβίωσης καθώς λιγότερο από το 15% των ασθενών επιβιώνει πέραν της 5ετίας. Το 74-85% των ασθενών διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου,  μια που η νόσος δεν δίνει πρώιμα συμπτώματα

«Ο πιο σύγχρονος τρόπος θεραπευτικής προσέγγισης των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα είναι η ολιστική προσέγγιση: το θεράποντα ιατρό συμπληρώνει μια ομάδα επαγγελματιών υγείας διαφόρων ειδικοτήτων: ογκολόγος, πνευμονολόγος, παθολόγος, ακτινοθεραπευτής, δερματολόγος, θωρακοχειρουργός, αγγειολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος, διαιτολόγος, βιολόγος ενώ κεντρικός είναι ο ρόλος του εξειδικευμένου νοσηλευτή. Όλοι μαζί συνεργάζονται προσπαθώντας να επιλύσουν όλα τα προβλήματα του ασθενή (και όχι μόνο όσα σχετίζονται με τον όγκο του), αλλά και της οικογένειάς του. Οι ειδικοί βρίσκονται στον ίδιο χώρο, σε καλά οργανωμένα κέντρα, και δεν «περιοδεύει» ο ασθενής από ιατρείο σε ιατρείο».

Για τις εξελίξεις στη θεραπεία του Καρκίνου του Πνεύμονα μίλησε ο Αν. Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Κων/νος Συρίγος, ο οποίος αναφέρθηκε στα νεότερα βιολογικά φάρμακα, τα λεγόμενα στοχεύοντα φάρμακα, τα οποία έχουν αυξημένη αποτελεσματικότητα σε συγκεκριμένες υποομάδες των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα στοχεύουν σε καθορισμένα γονιδιακά μονοπάτια του καρκινικού κυττάρου, ενώ άλλα στοχεύουν στα αγγεία που τροφοδοτούν τον όγκο. Η αποτελεσματικότητά τους είναι σημαντική, αλλά για συγκεκριμένους υπο-τύπους καρκίνου του πνεύμονα, που προσδιορίζεται μετά από γονιδιακό έλεγχο. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητάς τους, των ασυνήθιστων παρενεργειών που έχουν, αλλά και του μεγάλου κόστους τους, η χρήση τους πρέπει να στηρίζεται σε τεκμηρίωση και να γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένους γιατρούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: