Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

«Φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό



Νέο κύμα ανατιμήσεων σε σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 13%. Αφορά σε όλα τα είδη διατροφής, όπως και είδη που σερβίρονται σε καφέ και εστιατόρια, εισιτήρια σινεμά και συναυλιών. Αυξήσεις και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου. Επίσης, αυξάνεται το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, κόμιστρα ταξί, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Ακριβότερες οι μετακινήσεις μετά την αύξηση στο αντίτιμο των διοδίων στην Αθηνών-Λαμίας. Ανατιμήσεις και στα εισιτήρια τρένων, ενώ η αύξηση στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς αναμένεται από 1ης Φεβρουαρίου. Αντίθετα, μειωμένος είναι ο ΦΠΑ σε φάρμακα και τουριστικές υπηρεσίες. Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης επιμένει ότι σε πολλά προϊόντα οι τιμές μειώνονται ή παγώνουν, μετά τη συμφωνία με επιχειρήσεις για απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ. 
"Το 2011 έκανε ποδαρικό με νέες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά. Οι επιβαρύνσεις αυτές έχουν, όμως, και αβέβαιο αποτέλεσμα, όπως καταδεικνύουν οι φετινές αποκλίσεις για τα δημόσια έσοδα από τους στόχους του Προϋπολογισμού. Και αυτό γιατί η ακολουθούμενη πολιτική αποδεικνύεται δημοσιονομικά αναποτελεσματική, κοινωνικά άδικη και αναπτυξιακά αναιμική" Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων, σε δήλωση του ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας της ΝΔ  Χρήστος Σταϊκούρας  επισημαίνοντας ότι καθίσταται, επιτακτική η αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής.
Την ίδια ώρα, αυτόφωρο, φυλάκιση και άλλες αυστηρές ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν από ένα ποσό και πάνω, ιδιαίτερα όταν δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που θα καταθέσει έως το τέλος του μήνα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Στα 58,5 δισεκατομμύρια Ευρώ, μειωμένος κατά 7,5 δις σε σχέση με το 2008,  υπολογίζεται ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου συμπεριλαμβανομένων και των καυσίμων, για το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Κατά το 2010 τη μεγαλύτερη μείωση του κύκλου εργασιών κατέγραψαν τα πολυκαταστήματα, με 9,8%, τα έπιπλα και ο οικιακός εξοπλισμός με 8,7% και τα είδη ένδυσης – υπόδησης με 8,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης κατέγραψαν τα καύσιμα κατά 28% και τα φαρμακευτικά και καλλυντικά προιόντα κατά 27%.
Πτώση του τζίρου κατά 40% , ο απολογισμός, της κίνησης στα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας για το 2010 σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δημοσιοποίησε μέσω του Α984 ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αθήνας Παναγιώτης Καρελάς . Όπως δήλωσε στο σταθμό μας εκτός απο την οικονομική κρίση που έχει φέρει μείωση του εισοδήματος στα νοικοκυριά σημαντική αιτία για την πτώση του τζίρου είναι και οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις διάφορων κοινωνικών ομάδων στο κέντρο της Αθήνας καθώς και η έλλειψη χάραξης της απαιτούμενης πολιτικής για την προώθηση του εμπορίου. 
Μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 984 ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης τόνισε πως έχουν γίνει αρκετά βήματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής αλλά είναι τέτοιο το μέγεθος που χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια. Όπως είπε υπάρχουν αποτελέσματα , έχουν κοινοποιηθεί πρόστιμα, συντάσσονται μηνυτήριες αναφορές και ασκούνται ποινικές διώξεις, αλλά δεν ανακοινώνονται ονόματα γιατί είναι αντίθετη η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων με την ισχύ της νέας φορολογικής κλίμακας και την εφαρμογή αυστηρότερων τεκμηρίων διαβίωσης.
Εν αναμομή και της «φοροκάρτας» ως εναλλακτικό τρόπο  προκειμένου να χτιστεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, αντί για τη συλλογή αποδείξεων. 
Ακριβότερο είναι από τα μεσάνυχτα το αντίτιμο των διοδίων Αφιδνών, Θηβών, Τραγάνας και Αγίας Τριάδας.
Τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, μαζί με τη σύνταξη του μηνός, θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.
Το επίδομα δικαιούνται όσοι έχουν συμπληρώσει έως τις 31-12-2010 το εξηκοστό έτος ηλικίας, και δεν είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

ΠΗΓΗ : http://www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: