Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Χιονιάς και ισχυροί άνεμοι


Θυελλώδεις άνεμοι έως και 9 μποφόρ θα επικρατήσουν σήμερα σε όλη τη χώρα, ενώ τσουχτερό θα είναι το κρύο ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στη Ρόδο και την Κω. Να κηρυχθούν σε κατάσταση "εκτάκτου ανάγκης" οι περιοχές του νησιού που επλήγησαν από τις χθεσινές βροχοπτώσεις, ζητά από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Ρόδου.
Σε σχετικό έγγραφο που απέστειλε ο δήμαρχος Ροδίων Στάθης Κουσουρνάς αναφέρει ότι μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες που έπληξαν την Ρόδο προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε έργα υποδομής, οδικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Έντονη χιονόπτωση ξεκίνησε από τις οκτώ το βράδυ της Παρασκευής στη Δυτική Φθιώτιδα και την Ευρυτανία. Στο δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου σημειώνονται προβλήματα, αφού το ύψος του χιονιού έχει φτάσει τα 15 εκατοστά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, από τον Τυμφρηστό προς το Καρπενήσι χρειάζονται αλυσίδες, ενώ δεκάδες οδηγοί ακινητοποίησαν τα αυτοκίνητά τους στις άκρες του δρόμου, είτε για να βάλουν αλυσίδες, όσοι είχαν, είτε για να περιμένουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα να καθαρίσουν τους δρόμους και να διευκολύνουν την διέλευση τους.
Παρόμοιος είναι ο καιρός και στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας.
Μερικός απόπλους
Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις περισσότερες περιοχές.
Άνοιξε η πορθμειακή γραμμή Ρίο-Αντίρριο, ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Καβάλα για Θάσο ενώ με πλοία κλειστού τύπου γίνονται τα δρομολόγια από Κεραμωτή-Λιμένα Θάσου.
Από τον Αργοσαρωνικό δεν γίνονται τα δρομολόγια των υδροπτερύγων για Πόρο-Ύδρα-Σπέτσες. Στο μεταξύ το "Νήσος Χίος" που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει το δρομολόγιο Μυτιλήνη-Χίο-Πειραιά παραμένει δεμένο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, λόγω των ισχυρών ανέμων.
Οι επιβάτες πάντως που πρόκειται να ταξιδέψουν πριν αναχωρήσουν για τον προορισμό τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.
Αναλυτική πρόγνωση
Αττική: Νεφώσεις με σποραδικές βροχές η χιονόνερο που σταδιακά θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια στην Πάρνηθα.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και πρόσκαιρα στα ανατολικά 8.
Θερμοκρασία: από 03 έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από μείον 1 (-01) έως 05 βαθμούς Κέλσιου.
Μακεδονία, Θράκη: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις η χιονόνερο κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 6 με 8.
Θερμοκρασία: από μείον 3 (-03) έως 07 βαθμούς Κέλσιου.
Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος: Νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο. Χιόνια στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και τοπικά στο ιόνιο 6 πρόσκαιρα 7.
Θερμοκρασία: από 01 έως 12 βαθμούς Κέλσιου.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος:Νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο. Χιόνια στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 01 έως 11 βαθμούς Κέλσιου. Στη Θεσσαλία η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 05 έως 14 βαθμούς Κέλσιου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες πιθανότητα βροχής το πρωί στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ και στα βόρεια τοπικά 9.
Θερμοκρασία: από 04 έως 15 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Για αύριο Κυριακή, η ΕΜΥ προβλέπει στο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές η χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Καταιγίδες είναι πιθανόν να σημειωθούν στο ιόνιο κυρίως από τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 7 μποφόρ. Στα δυτικά νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια .

Δεν υπάρχουν σχόλια: