Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Άρχισαν τα κανόνια


Με σκληρή ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ μιλά για ευνοιοκρατία, καθώς στη λίστα περιλαμβάνονται πολυθεσίτες σε άλλα ΜΜΕ και αγνοήθηκαν άνεργοι με πολυετή προϋπηρεσία στην ΕΡΤ. Η ΕΣΗΕΑ ζητά ακύρωση και δημοσιογράφοι υποβάλουν ενστάσεις για την απόρριψή τους από τη λίστα.
Οι πρώτες ομοβροντίες άρχισαν μετά την ανακοίνωση για τις προσλήψεις των δημοσιογράφων στην ΕΡΤ που ανακοινώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης μετά τη λήξη του ΔΣ που τις ενέκρινε.
Ανάμεσα σε αυτές, σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ, βρίσκονται και δημοσιογράφοι που έχουν και άλλες θέσεις εργασίας, παρά το γεγονός ότι από τους όρους του διαγωνισμού ετίθετο θέμα ασυμβίβαστου (στη λίστα των προσληφθέντων βρίσκονται ανάμεσα σε άλλους οι: Γιάννης Πολίτης, διευθυντής ραδιοσταθμού ΒΗΜΑ FM και πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, Βασίλης Λαμπρόπουλος, συντάκτης της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, Κωνσνταντίνος Ζούλας πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Ανδρέας Ρουμελιώτης δημοσιογράφος της εφημερίδας Ελευθεροτυπία κλπ) αλλά και κριτήριο προϋπηρεσίας στην ΕΡΤ καθώς και εάν είναι άνεργοι.
Με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ κάνει λόγο για ευνοιοκρατία και ζητά πολιτική και μέτρα στήριξης της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, "ανάμεσα στα οποία προτεραιότητα θα πρέπει να έχει η πρόσληψη συμβασιούχων συναδέλφων που σήμερα είναι άνεργοι ενώ διαθέτουν πολυετή προϋπηρεσία στην ΕΡΤ".
Αναγγέλλει δε με την ίδια ανακοίνωση ότι θεωρεί ως σωματείο άκυρες τις προσλήψεις των πολυθεσιτών στην ΕΡΤ και τονίζει ότι με εξυπηρετήσεις και προσλήψεις πολλαπλής απασχόλησης, ακόμη και διευθυντικών στελεχών άλλων ΜΜΕ, συνδυάζονται με αποκλεισμό άλλων δημοσιογράφων που είναι άνεργοι.
"Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τετελεσμένα γεγονότα και ότι θα αντιδράσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα" κλείνει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα υποβλήθηκαν οι πρώτες ενστάσεις κατά της απόφασης του ΔΣ της ΕΡΤ για τις προσλήψεις.
Ήδη αρκετές ημέρες πριν τις ανακοινώσεις, είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο με λίστες να πηγαινοέρχονται στο ΔΣ και ομάδες πίεσης εντός και εκτός ΕΡΤ να προσπαθούν να προωθήσουν ονόματα στις λίστες.
Τελικά η ΕΡΤ απάντησε στην ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων που προσελήφθησαν είναι άνεργοι, ενώ τονίζεται ότι η ευθύνη της τελικής επιλογής ανήκε και στον εκλεγμένο εκπρόσωπο των δημοσιογράφων της ΕΡΤ και στα μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ που συμμετείχαν στην επιτροπή αξιολόγησης.
Διευκρινίζει δε ότι δεν θα προσληφθεί κανείς εάν δεν δηλώσει ενυπόγραφα ότι πληροί το κριτήριο του μη ασυμβίβαστου, με εργασία σε άλλο μέσο.
Ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, διέρρευσε ότι τη θέση του Γιάννη Πολίτη αναλαμβάνει στον ΒΗΜΑ FM ο Βασίλης Χιώτης, ωστόσο δεν είναι γνωστό εάν η απομάκρυνση του Γ.Πολίτη σχετίζεται με το ασυμβίβαστο καθώς ήταν γνωστό ότι η ιδιοκτησία του σταθμού επιθυμούσε ριζικές αλλαγές, καθώς δεν ήταν ικανοποιημένη με με την ακροαματικότητά του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: