Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ο ΄Ομιλος Energa εξαγοράζει τις μετοχές της Verbund Trading AG στην Ελλάδα



Ο Όμιλος ENERGA ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης του επιχειρηματικού του σχεδίου, προχώρησε στην εξαγορά των μετοχών της VERBUND Trading AG στην Ελλάδα, η οποία ήλεγχε το 55% των μετοχών της VERBUND AUSTRIAN POWER TRADING ENERGA HELLAS SA. Ο Όμιλος ENERGA μέσω της συμφωνίας αυτής αποκτά το 100% των μετοχών και τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, η οποία μετονομάζεται σε ENERGA POWER TRADING SA με διακριτικό τίτλο ENERGA και αλλάζει λογότυπο.

Η ENERGA ΑΕ δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1994, διαθέτει σημαντική διεθνή εμπειρία σε μεγάλα ενεργειακά έργα, έχει ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια και έχει αναπτύξει σημαντικά έργα στην Ανατολική Ασία, ενώ ασχολείται ιδιαίτερα έντονα με έργα που προωθούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα. Πρόσφατα μάλιστα εγκαινίασε το μεγαλύτερο, μέχρι σήμερα, Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην Ελλάδα, ισχύος 5MW, στην περιοχή Θήβα της Βοιωτίας. Οι δραστηριότητες της εταιρείας επεκτείνονται στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Το 2006, με πρωτοβουλία του Προέδρου της κου Αχιλλέα Φλώρου, η ENERGA προχώρησε σε κοινοπραξία με την αυστριακή VERBUND Trading AG και τη δημιουργία της VERBUND AUSTRIAN POWER TRADING ENERGA HELLAS SA, στην οποία συμμετείχε με ποσοστό 45%.

Η κοινοπραξία αυτή αποτέλεσε την πρώτη ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα και ανέπτυξε με μεγάλη επιτυχία επιχειρηματικές δραστηριότητες εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακούς και επιχειρηματικούς πελάτες, καθώς και διασυνοριακές εμπορικές δραστηριότητες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους η εταιρεία κατάφερε να αποσπάσει μεγάλο μερίδιο αγοράς στην ελληνική αγορά ενέργειας, αποκτώντας περίπου 50,000 πελάτες. Επιπρόσθετα, η εταιρεία περιλαμβάνεται ανάμεσα στις “Strongest Companies in Greece” σύμφωνα με την αξιολόγηση της ICAP, ενώ πρόσφατα η πιστοληπτική της ικανότητα διαβαθμίστηκε στην κατηγορία Α.

Η αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της κοινοπραξίας επήλθε ως αποτέλεσμα της διαφορετικής στρατηγικής των δύο μετόχων, η οποία από την πλευρά της ENERGA είναι η δυναμικότερη διείσδυση της εταιρείας στην ελληνική αγορά ενέργειας καθώς και η επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στις αγορές των Βαλκανίων και της Τουρκίας, ενώ από την πλευρά της αυστριακής VERBUND είναι να εστιάσει στις βασικές αγορές της, την Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Τουρκία. Με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό της ENERGA, η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται σε ανοδική πορεία, καθώς υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για ιδιωτικές πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Η ENERGA POWER TRADING, έχοντας καθιερωθεί στην ελληνική αγορά ως η No 1 ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα, στοχεύει το 2011 στην περαιτέρω δυναμική της διείσδυση στην αγορά προσφέροντας υπηρεσίες ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και καινοτόμα και προηγμένα ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται και καλύπτουν τις ανάγκες ιδιωτών και επιχειρησιακών πελατών. Παράλληλα, λόγω της διεθνούς παρουσίας της ENERGA AE σε ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, η εταιρεία στοχεύει στη περαιτέρω διείσδυσή της στις αγορές αυτές καθώς και στην επέκταση των εμπορικών της δραστηριοτήτων σε νέες αναδυόμενες αγορές όπως αυτή της Τουρκίας.

O κ. Werner Fleischer, Executive Board Member της VERBUND Trading AG, δήλωσε σχετικά: «H συνεργασία μας με την ENERGA ήταν άψογη καθόλη τη διάρκεια των ετών που η VERBUND είχε παρουσία στην Ελλάδα. Ωστόσο, η επέκταση της εταιρείας στην ελληνική λιανική αγορά ενέργειας δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη VERBUND αυτή τη χρονική στιγμή». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ENERGA κ. Αριστείδης Φλώρος δήλωσε σχετικά: «Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τη VERBUND για την πολύ επιτυχημένη συνεργασία μέχρι σήμερα. Η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, διανύει ακόμα τα πρώτα της βήματα και ενδεχομένως να αποτελεί έναν από τους λιγοστούς κλάδους που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Εμείς διαθέτουμε μακροχρόνια εμπειρία, τεχνογνωσία από άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ώστε να εξελίξουμε την ENERGA σε ιδιωτική εμπορική ενεργειακή εταιρεία-πρωταθλητή στα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία θα εξακολουθήσει να ηγείται στην Ελληνική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ενώ ταυτόχρονα θα αναπτύξει σημαντική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Τουρκίας. Οι αξίες της εταιρείας, η κουλτούρα των ανθρώπων μας και η προσήλωση στους στόχους μας, είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζουμε το επιχειρηματικό μας πλάνο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι και αυτή μας η ενέργεια, θα στεφθεί με πλήρη επιτυχία και θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην ευρύτερη κοινωνία και οικονομία μέσα στην οποία δραστηριοποιούμαστε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: