Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Νέα επίθεση Κινέζων Hackers στο Gmail


Πρόσβαση στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πολλών εκατοντάδων χρηστών του Gmail απέκτησαν άγνωστοι hackers που φέρονται να προέρχονται από την Κίνα. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των Η.Π.Α., στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με την Google, ιδιοκτήτρια του Gmail, οι ηλεκτρονικοί εισβολείς «διέρρηξαν» εκατοντάδες λογαριασμούς χρηστών της υπηρεσίας, με στόχο την υποκλοπή κωδικών πρόσβασης και, στη συνέχεια, την παρακολούθηση της αλληλογραφίας που διακινείται μέσω των εν λόγω λογαριασμών.

Μετά τη διαπίστωση της παραβίασης του πρωτοκόλλου ασφαλείας, τεχνικοί της Google προχώρησαν στην αναχαίτιση της επίθεσης η οποία είχε ως στόχο την «απόκτηση κωδικών πρόσβασης χρηστών και παρακολούθησης των e-mail τους, χρησιμοποιώντας προφανώς κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης για την αλλαγή των ρυθμίσεων προώθησης και εξουσιοδότησης», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάρτηση στο επίσημο ιστολόγιο της Google.

Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, το σχέδιο των hackers στηρίχθηκε στην εξαπάτηση μεμονωμένων χρηστών email με τη μέθοδο του «phishing» (ηλεκτρονικό «ψάρεμα» δεδομένων), με απώτερο στόχο την απόκτηση των κωδικών πρόσβασης που χρησιμοποιούσαν. Mόλις οι εισβολείς αποκτούσαν τον έλεγχο των λογαριασμών, θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ρυθμίσεις προώθησης αλληλογραφίας, έτσι ώστε αντίγραφα των email να αποστέλλονται σε άλλες διευθύνσεις.

Άμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τόμι Βίτορ, ο οποίος τόνισε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί, ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι στιγμής «δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε πως είναι εφικτή η πρόσβαση στο μέηλ οποιουδήποτε μέλους της κυβέρνησης των Η.Π.Α.».

«Εξετάζουμε αυτές τις αναφορές και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τα γεγονότα. Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι αποκτήθηκε πρόσβαση σε οποιοδήποτε λογαριασμό e-mail της αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Οι Η.Π.Α. είχαν προειδοποιήσει πρόσφατα ότι μια «κυβερνο-επίθεση» εναντίον τους, η οποία θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα, ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτικά αντίποινα.

Το Gmail είναι η τρίτη δημοφιλέστερη υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας comScore, τον περασμένο Νοέμβριο το Hotmail της Microsoft είχε διεθνώς 361,7 εκατ. χρήστες, το Yahoo Mail 273,1 εκατ. και το Gmail 193,3 εκατ. πελάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: