Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής οι καταγγελίες για την ΕΛΣΤΑΤ

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου θα βρεθεί σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει για τη λειτουργία της Αρχής και να απαντήσει στις καταγγελίες για σκόπιμη διόγκωση του ελλείμματος του 2009. Παρών στη συνεδρίαση θα είναι και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο ανεξάρτητος βουλευτής -και μέλος της Επιτροπής- Παν.Κουρουμπλής είπε ότι θα ζητήσει να κληθούν οι καταγγέλλοντες, αλλά και να προσκομιστεί η δικογραφία της διαμάχης του κ. Γεωργίου με τον πρώην αντιπρόεδρο της Αρχής, Ν.Λογοθέτη, στην οποία ως στοιχείο περιλαμβάνεται και ένα CD με την ηλεκτρονική αλληλογραφία του κ. Γεωργίου με εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ και της Eurostat.

«Υπάρχουν ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ» υποστήριξε ο κ. Κουρουμπλής, ενώ αναφερόμενος στους χειρισμούς του Ανδρέα Γεωργίου είπε: «Φοβάμαι ότι οδήγησε τη χώρα σε μεγάλη περιπέτεια».

Να σημειωθεί ότι μέχρι και χθες, Δευτέρα, τα υπόλοιπα έξι μέλη του ΔΣ της Αρχής (σ.σ. που με απόφαση του υπουργού Οικονομικών αποπέμπονται) δεν είχαν κληθεί να καταθέσουν, αλλά τους είχε ζητηθεί να αποστείλουν γραπτό υπόμνημα. Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, η πρόεδρός της Βάσω Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει να παραστούν και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ.

Γραπτό υπόμνημα έχουν αποστείλει μέχρι τώρα ο Κώστας Σκορδάς και η Ζωή Γεωργαντά, η οποία είχε κάνει τις αρχικές καταγγελίες για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ο κ. Σκορδάς καταγγέλλει ότι ο πρόεδρος της Αρχής αγνοούσε συστηματικά τα μέλη του ΔΣ και χωρίς να λάβει υπ' όψιν του τη γνώμη τους ενέταξε στο συνολικό συνυπολογισμό του ελλείμματος στοιχεία από τις ΔΕΚΟ, εννοώντας τους 151 φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο ίδιος αναφέρει ότι οι δυσχέρειες στη λειτουργία και στην επικοινωνία των μελών της ΕΛΣΤΑΤ διαφάνηκαν ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2010 με την αναβολή της δεύτερης προγραμματισμένης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: